Dália kertészet

A Dália kertészetet a virágok és a növények iránti szeretet hozta életre. Alapítónk, Rendi Ferencz a nyolcvanas években kezdett el virágtermesztéssel foglalkozni Középajtán, majd Kőröspatakon. Szenvedélye hamar üzletté fejlődött, és látva, hogy a virág nélkülözhetetlen kelléke az ember eseményekkel teli életének, Rendi 1993-ben megalapította a Dáliát. A kertészet azóta is Sepsiszentgyörgy közelében virágzik. Jelenleg 2.5 hektár fedett és fűtött területen, valamint 5 hektárnyi szabadföldön termesztünk évente több, mint 3 millió növényt. Vállalkozásunk nyolcvan elhivatott kolléga gondos munkájának köszönhetően virul ma is.

Küldetésünk

Szép virágokkal hozzájárulni a romániai lakosság esztétikus környezetének megteremtéséhez és életszínvonalának növeléséhez.

Célunk

Könnyen eladható, jó kondícióban lévő és megfelelő árréstartalmú növényekkel hozzájárulni viszonteladói partnereink sikerességéhez.

Kertészek a Dália mögött

Gépészmérnök egyetemistaként kezdtem kertészkedni a szüleim 200 négyzetméteres kertjében. Megnősültem, szükség volt a pénzre, de a kertészet hamar a szenvedélyemmé vált. Szép és változatos növényeket akartam termeszteni, a 80-as években az üzemanyagtartály fölé elrejtve hoztam át a gumókat Magyarországról. Mindig haladtam a korral, a technológiával, folyamatosan képeztem magam, olvastam, dokumentálódtam, kísérleteztem. Hittem a munkámban, kőkeményen hittem, ha kitartóan dolgozom, meglesz az eredménye.

A jó kertésznek nincs hétvégéje, nem pihen vasárnap sem: ez egy életforma, ezt el kell fogadnia annak, aki erre adja a fejét. Kitartás, akarat, munkabírás és természetesen hozzáértés, állandó fejlődésre való törekvés is kell hozzá.

Minden napra kitűztem célokat, de sosem álltam meg ott, mindig rátettem még egy kicsit. Fontos sarokkő volt, amikor megkötöttem az első szerződést egy nagyáruházzal – amikor ezt meglépi egy cég, akkor ott nincs megállás, fejleszteni kell.

Büszke vagyok arra, hogy jónevű kertészetté vált a Dália, a méretével sem kell szégyenkeznem, a növények minőségével sem. De a legbüszkébb a lányomra vagyok, akinek át tudom adni a stafétát, és aki továbbviszi életem munkáját.

Rendi Ferenc

Egyik meghatározó emlékem, hogy amikor egészen kicsi voltam, az én tarka csokromat vették meg először a piacon, és erre roppant büszke voltam. Kisgyerek korom óta az életem része a kertészkedés. Gyakorlatilag belenőttem a kertész szakmába, hiszen szinte észrevétlenül tanultam meg édesapám mellett az alapokat. Nagyon szerencsés vagyok, mert édesapám mindig bevont a munkába, a különböző feladatokba, nem küldött el, nem rázott le soha, és természetes volt, hogy magával vitt a kertészetbe vagy a piacra. Mindig elkísérhettem hosszabb utakra is: mai napig élénken él bennem az is, amikor a brassói viszonteladókhoz vittünk árut, és egy fa kisszéken utaztam a kibelezett Daciánkban, a virágok között. Később a külföldi utazásokon is útitársa voltam, magyarországi partnereket, németországi kiállításokat látogathattam vele. Adott volt tehát, hogy a középiskola után dísznövény szakon szerezzek kertészmérnöki képzést Budapesten. Ezt követően bővítettem a tudásomat mesterképzésen, ahol növényvédelemre szakosodtam. Egy évet Helsinkiben képezhettem tovább magam; finnországi tartózkodásom alatt sokat formálódott a látásmódom.

2015 óta dolgozom a cégnél. Nagyon szeretem a munkám, a kertészetben közösen azért dolgozunk, hogy szép virágokkal tegyük esztétikusabbá vásárlóink otthonait, udvarait. Keresd bizalommal szakértőinket a Dália kertészetben!

Rendi Amália