Centrul de grădinărit Dália

Centrul de grădinărit Dalia s-a născut din dragoste pentru flori și plante. Fondatorul nostru, Ferencz Rendi, a început să cultive flori în anii ’80 în Aita Medie și apoi în Valea Crișului. Pasiunea sa s-a transformat repede într-o afacere. Văzând florile ca un accesoriu indispensabil pentru viața plină de evenimente a oamenilor, Rendi a fondat centrul de grădinărit Dalia în 1993. De atunci, Dalia se înflorește lângă Sfântu Gheorghe. În prezent, creștem peste 3 milioane de plante anual pe 2,5 hectare de suprafețe acoperite și încălzite, și pe 5 hectare de teren deschis. Compania noastră prosperă astăzi datorită muncii atente a optzeci de colegi dedicați.

Grădinarii din spatele centrului de grădinărit Dália

Pe vremea când eram student la inginerie mecanică, am început să grădinăresc în grădina de 200 de metri pătrați a părinților mei. M-am căsătorit, așadar aveam nevoie de bani, însă grădinăritul a devenit repede pasiunea mea. Voiam să cultiv o varietate de plante frumoase, iar în anii ’80 aduceam tuberculii din Ungaria, ascunzându-i deasupra rezervorului de combustibil. Întotdeauna am ținut pasul cu vremurile, cu tehnologia, m-am format constant, am citit, m-am documentat, am experimentat. Credeam în ceea ce făceam, credeam cu tărie că, dacă muncesc cu perseverență, rezultatele se vor vedea.

Un bun grădinar nu are weekenduri, nu se odihnește nici duminica: este un stil de viață care trebuie acceptat de cei care aleg acest drum. Este nevoie de perseverență, voință, muncă asiduă și, bineînțeles, de pricepere și de ambiția de a te perfecționa constant.

Mi-am stabilit obiective în fiecare zi, dar nu m-am oprit niciodată acolo, ci am făcut mereu câte puțin mai mult. Un moment important a fost cel în care am semnat primul meu contract cu un hipermarket – atunci când o companie face acest pas, nu mai e cale de întoarcere, trebuie mers tot înainte.

Sunt mândru de faptul că Dália a devenit un centru de grădinărit de succes, și nu trebuie să-mi fac griji din cauza dimensiunii sale sau a calității plantelor. Totuși, sunt cel mai mândru de fiica mea, căreia îi pot preda ștafeta și care îmi duce mai departe munca de o viață.

Rendi Ferenc

Una dintre amintirile mele cele mai dragi, este că atunci când am fost foarte tânără, buchetul colorat făcut de mine a fost primul buchet cumpărat dintre toate buchetele care erau la vânzare în piață și acest lucru m-a făcut foarte mândră.

Grădinăritul a fost parte integrantă din viața mea încă din copilărie. Practic, am crescut învățând meseria de grădinar, aproape pe neobservate alături de tatăl meu. Sunt foarte norocoasă că el m-a implicat întotdeauna în munca lui, în diferitele sarcini pe care le făcea, nu a simțit niciodată nevoia să mă trimită deoparte, și era normal pentru el să mă ia cu el la centrul de grădinărit sau la piață.

Întotdeauna am putut să-i fiu alături și în călătoriile mai lungi. Îmi amintesc și astăzi cu plăcere de momentul în care am dus marfă la retailerii din Brașov, iar eu am călătorit pe un scăunel din lemn în Dacia noastră, printre flori.

Mai târziu, I-am însoțit în călătoriile sale în străinătate, vizitând parteneri în Ungaria și expoziții în Germania. Astfel, după terminarea liceului, alegerea cea mai naturală a fost să studiez horticultura și producția de plante ornamentale în Budapesta.

După aceea, mi-am continuat studiile în cadrul unui program de masterat, cu specializarea în protecția plantelor. Am petrecut un an în Helsinki pentru perfecționarea cunoștințelor; perspectivele mele fiind modelate foarte mult în perioada petrecută în Finlanda.

Lucrez în cadrul companiei din 2015. Îmi place foarte mult munca mea. La centrul nostru de grădinărit lucrăm împreună din dorința de a face casele și curțile clienților noștri mai estetice cu ajutorul florilor frumoase pe care le producem. Apelați cu încredere la specialiștii noștri de la centrul de grădinărit Dália.

Rendi Amália