A mikulásvirág igazi közönségkedvenc lett az utóbbi években. Népszerűségét alighanem piros díszeinek köszönheti, amiről sokan nem tudják, hogy vajon virágok vagy levelek. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk neked ezt a növényt, és természetesen választ adunk a kérdésre is: virág-e a piros levél? Tarts velünk!

 

A mikulásvirág jellemzői – Virág-e a piros levél?

A mikulásvirág évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Számos különböző fajtája lopta már be magát sokak szívébe. Ezek elsősorban méretükben térnek el egymástól, de a fellevelek színe is eltérő lehet. Az egyébként zöld levelek mellett így jelennek meg rózsaszín, fehér, vajszínű és piros levelek is!

 

A kérdésre tehát, miszerint virág-e a piros levél, a válasz az, hogy nem. A piros levelek, valóban fellevelek és nem virágok.

 

A színes fellevelek alkotta csillag közepén elhelyezkedő gyufafej nagyságú sárga részek a virágok. A mikulásvirág virágai sárgák, és egészen aprók, már-már észrevehetetlenek.

 

Ezért aztán nem is a virágok jelentik a mikulásvirág pompáját, hanem a színes levelek. Optimális körülmények között október és január között virágzik a növény, a piros szín mellett talán ez is magyarázza, hogy miért a mikulásvirág névre hallgat. A színes fellevelek is a virágzás ideje alatt jelennek meg, és akár 4-5 hónapig is gyönyörködtetnek minket.

 

A mikulásvirág a kutyatejfélék családjához tartozik. A fehér, tejre hasonlító nedve enyhén mérgező, és allergiás tüneteket válthat ki. Ezért óvatosnak kell lenni a növény visszavágásánál, amire tavasszal kerül sor. Ha bőrhöz ér a nedve, azonnal le kell mosni!

 

Mikulásvirág ültetése és gondozása

A mikulásvirágnak laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, perlittel dúsított ültetőközegre van szüksége. Ez azért van, mert a gyökereinek kell a szellőzés, és a pangó vízre is nagyon érzékenyek. Az enyhén savanyú kémhatást kedveli a földben.

 

A mikulásvirág meleg éghajlatról származik. Ez azt jelenti, hogy hideg időben nem szabad kint tartani. Szobanövénynek viszont kitűnő választás, már csak azért is, mert feldobja a lakást az ünnepekre. Akár egy adventi koszorú, pár hétig garantáltan szép dísze lesz a lakásnak. Hosszú távon azonban igen igényes szobanövény, ezért első sorban haladó kertészkedőknek ajánljuk a 2-3 hónapnál tovább tartó gondozását.

 

Fontos tudni, hogy kifejezetten fényigényes. Tűző napra nem szabad rakni, de világos helyet kell neki találni. Minél több ideig éri fény, annál tovább tud virágozni. Nyáron akár szabadban is lehet tartani, de direkt napfénytől szigorúan védni kell, különben a levelei csúnyán megégnek. Viszont a váltakozó hőmérsékletet nem kedveli, a huzattól óvni kell. A legjobb a 16-20°C-os hőmérséklet számára. Kicsit magasabb hőmérsékletet is elvisel, ezért szobahőmérsékleten még tartható. Fűtőtest mellé semmiképp ne rakd, akárcsak a legtöbb növényt!

 

Nem bírja a szárazságot, ezért a földjét mindenképp nedvesen kell tartani. Arra ugyanakkor ügyelj, hogy ne öntözd túl! Jó, ha alulról szivatod fel vele a vizet, de csak kis adagokat – semmiképp se locsogjon! Az alatta összegyűlő vizet, amit nem szívott fel, le kell önteni, és érdemes párásítani néha a környezetét. Erre jó módszer lehet, ha az alátétjébe, tálcájába apró köveket, kavicsokat helyezel, és ezeket vízzel permetezed be.

 

Sok virágboltban, kertészetben kapható kifejezetten mikulásvirág számára készült tápoldat. Ezeket a virágzási időszak alatt mindenképp használni kell, ha hosszú ideig meg akarjuk őrizni növényeinket. Nagyon magas a káliumigénye és némi plusz magnéziumra is szüksége van az átlaghoz képest.

 

Mikulásvirág újravirágoztatása

A mikulásvirág legkésőbb február végére elvirágzik. Ekkor dobja le színes felleveleit is. (Ne ijedj meg, a levélhullás természetes.) Ilyenkor a hajtásokat 15-20 cm-re vissza kell vágni, köztük a főhajtást is, egészen az első oldalhajtásig. (Ha esetleg megmaradnak a levelei, akkor viszont ráér nyáron visszavágni.)

 

Visszavágás után néhány hónapig pihentetni kell, keveset öntözve. Ezt követően kell átültetni. Átültetés után közepes öntözést kíván.

 

Fontos tudni, hogy bármilyen fény képes megállítani a mikulásvirág újravirágoztatását. Ezért ha azt szeretnéd, hogy az év végén ismét virágokat, és emellett színes leveleket hozzon neked, ősszel már el kell kezdeni ezt előkészíteni azzal, hogy sötét helyen tartod napi 12-14 órát. Ez odafigyelést igényel, de meg fogja neked hálálni a legkésőbb karácsonykor jelentkező piros levelekkel. Olyan helyet válassz, ahol egyáltalán nem gyújtasz rövid időre sem villanyt, mert a rövid ideig tartó fény is megzavarja. A gyakori helyváltoztatást sem szereti, ezért olyan helyet érdemes találni, ahol nappal világos van, de a napi 12-14 óra sötétet is megkapja.

 

Mikulásvirág betegségei

A mikulásvirág nagy ellensége a tetű. A gyapjas pajzstetű és az üvegházi molytetű könnyen megtelepedik levelei fonákján. Emellett takácsatkák is könnyen elszaporodnak rajta, főleg ha nagyon száraz a levegő. Amikor ezt tapasztalod, akkor mosogatószeres vizet használva dörzsöld le alaposan a levelekről az élősködőket.

 

A betegségek mellett több környezeti tényezőre is rosszul reagálhat: a túl meleg és a túl hideg, a túl kevés táp és a túl kevés fény ugyanúgy rossz hatással van rá, mint a huzat, a túl sok víz és a túl kevés víz. Levélhullással, sárguló levelekkel reagálhat ezekre.

 

Ha azt látod, hogy a levelek fodrosodnak, netán foltosodnak, és akár még a szár is meggörbül, akkor valószínűleg vírus támadta meg a mikulásvirágot. Ilyenkor sajnos már nem tudsz tenni semmit.

 

Így vásárolj mikulásvirágot!

Mikulásvirág vásárlásakor körültekintően járj el, mindig alaposan vizsgáld meg a növényt! Az alábbiakra mindenképpen figyelned kell, ha ép és egészséges példányt szeretnél vásárolni, ami sokáig meg fog téged örvendeztetni szépségével:

 

  • Ha sárga, száraz levelet látsz rajta, akkor inkább ne vedd meg!

 

  • Nézd meg a levelek hátoldalát, hogy nincsenek-e rajta kártevők!

 

  • A legjobb, ha dús, erős, sötétzöld levelű növényt választasz!

 

  • Olyan mikulásvirágot válassz, ami még nem teljesen virágzik, hogy nálad érhesse el teljes pompáját! A színes felleveleken könnyen kiszúrhatod a virágport, ami a virágzásról árulkodik.

 

  • Hazafelé úton minél jobban óvd a hidegtől a növényt! Már 1-2 perc mínuszos hőmérsékleten töltött idő is megárthat neki. (Ha celofánba van csomagolva, akkor amint hazaérsz, távolítsd el róla a műanyag csomagolást!)

 

  • Otthon hagyd kicsit akklimatizálódni a mikulásvirágot, kell neki egy kis idő, hogy új helyén is jól érezze magát!

 

Honnan származik a mikulásvirág?

A mikulásvirág története és elterjedése épp olyan színes és változatos, mint maga a növény. Eredetileg Mexikóból származik, ahol az ősi aztékok már a 14. században ismerték és használták, nemcsak díszítésre, hanem gyógyászati célokra is. A mikulásvirág modern kori elterjedése egy amerikai diplomata, Joel Roberts Poinsett nevéhez fűződik, aki az 1820-as években az Egyesült Államokba juttatta.

 

Az 1800-as évekre a mikulásvirág elválaszthatatlan lett a karácsonytól.  Szerzetesek kezdték el használni karácsonyi felvonulásokon, és még legendák is születtek vele kapcsolatban. (Levelei csillagformája miatt több nyelvben is karácsonyi csillagot jelent a neve.) Évről évre egyre elterjedtebb lett – és azóta is töretlen a népszerűsége.

 

Paul Ecke volt az, aki először nemesítette a mikulásvirágot. Hollywoodban kezdte árulni a növényt – tevékenységére aztán egy mai napig élő és virágzó vállalkozást alapított. Nem is kellett hozzá sok, hogy Európába is betegye a lábát a mikulásvirág.

 

 

Ha szeretnél még néhány hasznos információt olvasni a mikulásvirágról, ide kattintva megteheted! Ha pedig tetszett a bejegyzés, ne habozz követni minket a Facebook-on és az Instagramon, valamint iratkozz fel YouTube-csatornánkra és a hírlevelünkre is!

 

És természetesen szeretettel várunk kertészetünkben, szebbnél szebb növények közül választhatsz nálunk!