Floarea de Crăciun a devenit o adevărată favorită a publicului în ultimii ani. Popularitatea sa se datorează, fără îndoială, nuanței sale de roșu, despre care mulți nu știu dacă reprezintă flori sau frunze. În această postare, îți prezentăm această plantă și, desigur, îți vom răspunde și la întrebarea: este floare sau frunză roșie? Află în continuare!
Caracteristicile Florii de Crăciun – Este floare sau frunză roșie?
Floarea de Crăciun se bucură de o popularitate tot mai mare de la an la an. Numeroasele varietăți au reușit să cucerească inimile multor oameni. Acestea diferă în principal în dimensiuni, dar și în culoarea frunzelor. Pe lângă frunzele verzi, pot apărea și frunze roz, albe, crem sau roșii!
Deci, la întrebarea dacă frunza roșie este într-adevăr o floare, răspunsul este nu. Frunzele roșii sunt de fapt frunze modificate, nu flori.
Partea galbenă, de dimensiunea unui capăt de chibrit, situată în centrul stelei de frunze colorate sunt florile. Florile sunt galbene și foarte mici, aproape imperceptibile.
Așadar, frumusețea florii de Crăciun nu este dată de florile în sine, ci de frunzele colorate. În condiții optime, planta înflorește între octombrie și ianuarie, iar alături de culoarea roșie, acesta este, probabil, unul dintre motivele pentru care este numită floarea de Crăciun. Frunzele colorate apar și ele în timpul înfloririi și ne pot bucura privirea timp de 4-5 luni.
Floarea de Crăciun aparține familiei Euphorbiaceae. Seva sa albă, asemănătoare laptelui, este ușor toxică și poate provoca reacții alergice. De aceea, trebuie să fim precauți când tăiem planta, lucru care se face în primăvară. Dacă seva atinge pielea, locul trebuie spălat imediat!
Plantarea și îngrijirea florii de Crăciun
Floarea de Crăciun necesită un mediu de plantare bogat în perlit, cu o structură lejeră și capacitate bună de drenaj a apei. Acest lucru se datorează nevoii rădăcinilor de a fi bine aerisite și sensibilității la apă stagnantă. Preferă un sol ușor acid.
Floarea de Crăciun provine din zone cu climă caldă. Asta înseamnă că nu trebuie expusă la frig. Este însă o alegere excelentă ca plantă de apartament, mai ales pentru că poate înfrumuseța casa pentru sărbători. Ca și coroana de Advent, va fi o frumoasă decorațiune în casă timp de câteva săptămâni. Pe termen lung, însă, necesită îngrijire atentă, fiind potrivită mai ales pentru grădinarii cu experiență care pot îngriji această plantă mai mult decât cele 2-3 luni din preajma sărbătorilor.
Este important să știți că floarea de Crăciun necesită în mod deosebit lumină. Nu trebuie plasată direct în lumina soarelui, dar trebuie găsit un loc luminos pentru ea. Cu cât primește mai multă lumină, cu atât va înflori mai mult timp. În timpul verii poate fi ținută chiar și afară, dar trebuie protejată strict de lumina directă a soarelui, altfel frunzele se pot arde. Totuși, nu îi place variația mare de temperatură și trebuie ferită de curent. Cea mai bună temperatură pentru ea este între 16-20°C. Suportă și o temperatură mai ridicată de atât, deci poate fi păstrată și la temperatura camerei. Nu o amplasa niciodată lângă un radiator sau calorifer, la fel ca majoritatea plantelor, de altfel!
Nu tolerează uscăciunea, de aceea trebuie să menții solul mereu umed. Însă ai grijă să nu o uzi prea mult! Este bine să-i pui apă prin partea de jos, dar în cantități mici – niciodată nu ar trebui să fie udată în exces! Apa care rămâne sub ghiveci, pe care planta nu o absoarbe, trebuie eliminată, iar uneori este bine să-i menții mediul umed. Un mod bun ar fi să așezi pietricele sau bolovani în tavă și să-i pulverizezi cu apă.
În multe florării și centre de grădinărit sunt disponibile îngrășăminte speciale pentru floarea de Crăciun. Acestea trebuie utilizate în timpul perioadei de înflorire, dacă dorim să păstrăm plantele pentru o perioadă lungă de timp. Are nevoie de un conținut ridicat de potasiu și necesită puțin magneziu în plus față de medie.
Refacerea înfloririi la Floarea de Crăciun
Floarea de Crăciun înflorește cel târziu până la sfârșitul lunii februarie. După această etapă, cad frunzele colorate. (Nu te speria, căderea frunzelor este un proces natural.) În acest moment, tulpinile trebuie tăiate la 15-20 de centimetri din varf, inclusiv tulpina principală, până la prima ramură laterală. (Dacă frunzele rămân până în vară, taie-le.)
După tăiere, trebuie să lăsați planta să se odihnească timp de câteva luni, udată rar. Apoi, trebuie replantată. După replantare, necesită udare moderată.
Este important de știut că prea multă lumină poate opri înflorirea repetată a florii de Crăciun. Prin urmare, dacă doriți ca planta să înflorească din nou la sfârșitul anului și să facă frunze colorate, trebuie să începeți pregătirile din timp, menținând planta într-un mediu întunecat timp de 12-14 ore pe zi începând din toamnă. Aceasta necesită atenție, dar vă va răsplăti cu frunze roșii care apar cel târziu la Crăciun. Alegeți un loc în care nu aprindeți deloc lumina în locuință, deoarece orice lumină o poate deranja. Nu îi place să fie mutată frecvent, deci găsiți un loc unde este lumină în timpul zilei, dar unde are parte și de întuneric pentru 12-14 ore zilnic.
Bolile Florii de Crăciun
O mare amenințare pentru Floarea de Crăciun o reprezintă afidele. Păduchii lanosi și afidele de seră se pot instala ușor pe partea inferioară a frunzelor. În plus, acarienii pot să se înmulțească rapid pe aceasta, în special în condiții de aer foarte uscat. Atunci când observi acest lucru, folosește apă cu detergent pentru a șterge cu grijă dăunătorii de pe frunze.
Pe lângă bolile cauzate de dăunători, planta poate reacționa negativ la mai mulți factori de mediu: prea multă căldură sau frig, prea puține substanțe nutritive sau lumină pot afecta la fel de rău precum curenții de aer, prea multă sau prea puțină apă. Urmarea poate fi pierderea frunzelor sau frunzele galbene.
Dacă observi frunze ridate, pete sau chiar curbarea tulpinii, este posibil ca planta să fie afectată de un virus. Din păcate, în astfel de situații, nu prea mai poți face nimic.
Cum să achiziționezi o Floare de Crăciun!
Atunci când dorești să achiziționezi o floare de Crăciun, examinează întâi planta cu atenție! Iată ce ar trebui să urmărești pentru a achiziționa un exemplar sănătos și viguros care să te bucure mult timp de frumusețea sa:
- Dacă vezi frunze galbene și uscate, este mai bine să nu o cumperi!
- Verifică partea inferioară a frunzelor pentru a te asigura că nu există dăunători!
- Cel mai bine este să alegi o plantă cu frunze dese, sănătoase și de culoare verde închis!
- Optează pentru o floare de Crăciun care nu a înflorit complet, astfel încât să-și atingă splendoarea în casa ta! Pe frunzele colorate vei putea observa cu ușurință polenul, semn al înfloririi.
- Protejează planta de frig cât mai mult posibil pe drumul spre casă! Doar 1-2 minute la temperaturi sub zero pot afecta negativ planta. (Dacă este ambalată în celofan, îndepărtează ambalajul din plastic imediat ce ajungi acasă!)
- Lasă planta să se aclimatizeze la noua locație de acasă! Are nevoie de puțin timp pentru a se simți confortabil în noul său mediu!
De unde provine Floarea de Crăciun?
Originea și răspândirea Florii de Crăciun sunt la fel de interesante ca și planta însăși. Are origini din Mexic, unde aztecii, încă din secolul al 14-lea, o cunoșteau și o foloseau nu doar pentru decor, ci și în scopuri medicinale. Răspândirea modernă a plantei de Crăciun este asociată unui diplomat american, Joel Roberts Poinsett, care a adus-o în Statele Unite în anii 1820.
Până în secolul al XIX-lea, Floarea de Crăciun a devenit inevitabil asociată cu sărbătoarea Crăciunului. A început să fie folosită de către călugări în procesiunile de Crăciun, generând chiar și legende. (Datorită formei sale de stea, în mai multe limbi numele său semnifică „steaua de Crăciun”.) A devenit tot mai populară de la an la an – și încă se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare.
Paul Ecke a fost primul care a cultivat Floarea de Crăciun. A început să o vândă în Hollywood și, ulterior, a fondat o afacere care prosperă și astăzi. Nu a durat mult până când Floarea de Crăciun a ajuns și în Europa.
Dacă dorești să afli mai multe informații utile despre Floarea de Crăciun, poți face clic aici! Dacă ți-a plăcut acest articol, nu ezita să ne urmărești pe Facebook și Instagram, să te abonezi la canalul nostru de YouTube și la newsletter-ul nostru!
Și, desigur, te așteptăm cu drag în pepiniera noastră, unde poți alege dintre cele mai frumoase plante!